Rumy
Ron Don Papa
Filipíny. Ostrovy, které prosluly nekonečnými plážemi plnými slunce, bezpočtem sopek a famózní cukrovou třtinou. V rumech Don Papa se potkávají všechny tyto devízy. Tropické klima ostrova Negros, spolu s úrodnou vulkanickou půdou na úpatí hory Mt. Kanlaon se postaraly o skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. A ta dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších rumů, který vzdává hold filipínskému bojovníku za nezávislost, Papa Isiovi. Třtina, která se používá pro výrobu Don Papa rumu, má výjimečně vysoký obsah cukru a výsledkem jejího zpracování je tekuté černé zlato - melasa. Po fermentaci a destilaci přichází na řadu důkladný odpočinek v pečlivě vybrané kombinaci prvně plněných sudů po bourbonu a opálených sudech z amerického dubu. Vyšší teploty pro zrání zařídí intenzivnější kontakt dřeva s rumem a výsledkem je intenzivní, bohatá chuť a temná barva. V poslední fázi se pak rum filtruje přes uhlí. Filipínský rum Don Papa No.07 si v sudech poležel poctivých 7 let a vypůjčil si tam zlatavě jantarovou barvu, jemnou, ovocnou vůni a hebkou chuť s příjemně dlouhým závěrem. Na patře potěší výraznými tóny vanilky, medu a kandovaného ovoce a nejvíc mu to sluší jen tak při pokojové teplotě nebo s kouskem pomeranče.
Austrian Empire Navy Rum Reserva 1863
Austrian Empire Navy Rum Reserva 1863 je velmi elegantní rum z Dominikánské republiky. Název nese rok založení palírny Alberta Michlera a přináší tak kombinaci tradice a technického pokroku. Zraje v amerických a francouzských dubových sudech. Sudy po bourbonu pomohly rumu získat příjemnou sladkost s tóny vanilky, karamelu a medu. Rozeznáme také náznaky kokosu, banánu a rozinek. Francouzský dub zjemňuje sladkost a přináší vůni tropického ovoce, kávy a hořké čokolády, čímž doplňuje komplexnost a svěžest.